Szukaj
Close this search box.

Technik Hotelarstwa

Technik Hotelarstwa - Dietetyka, wellness & SPA

Kwalifikacje w zawodzie Technik Hotelarstwa

HGT.03 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

HGT.06 Realizacja usług w recepcji

Absolwent zdobywa wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • porozumiewania się w języku angielskim i niemieckim
  • obsługi gościa hotelowego na różnych stanowiskach pracy
  • stosowania przepisów prawa dotyczących usług hotelarskich
  • zasad i instrumentów marketingu w działalności hotelarskiej
  • stosowania zasad organizacji pracy w hotelu lub innym obiekcie noclegowym
  • obsługi kongresów, konferencji, zjazdów, imprez okolicznościowych
  • planowania wyposażenia wnętrz różnych obiektów hotelarskich
  • współpracy z firmami świadczącymi usługi turystyczne
  • prowadzenia korespondencji, obsługi sprzętu biurowego

Praktyczna nauka zawodu odbywa się w pracowni szkolnej, obiektach hotelarskich na terenie Śląska oraz innych obiektach, w których świadczone są usługi hotelarskie: ośrodkach wypoczynkowych, uzdrowiskach i innych w kraju: nad morzem, w górach oraz za granicą.

Zespół Szkół Nr 17 w Zabrzu
Zespół Szkół Nr 17 w Zabrzu

Perspektywy zatrudnienia:

  • hotele, motele, pensjonaty
  • ośrodki wczasowe, schroniska i inne obiekty noclegowe
  • ruchoma baza noclegowa: promowa, żeglugowa, kolejowa, lotnicza
  • organy administracji samorządowej zajmującej się usługami hotelarskimi, branżowe organizacje i stowarzyszenia
  • profesjonalne prowadzenie własnej działalności w zakresie usług hotelarskich

Absolwent może kontynuować naukę w szkole wyższej lub policealnej.