Technik Hotelarstwa - Dietetyka, wellness & SPA
Kwalifikacje w zawodzie Technik Hotelarstwa
HGT.03 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06 Realizacja usług w recepcji
Absolwent zdobywa wiedzę i umiejętności w zakresie:
- porozumiewania się w języku angielskim i niemieckim
- obsługi gościa hotelowego na różnych stanowiskach pracy
- stosowania przepisów prawa dotyczących usług hotelarskich
- zasad i instrumentów marketingu w działalności hotelarskiej
- stosowania zasad organizacji pracy w hotelu lub innym obiekcie noclegowym
- obsługi kongresów, konferencji, zjazdów, imprez okolicznościowych
- planowania wyposażenia wnętrz różnych obiektów hotelarskich
- współpracy z firmami świadczącymi usługi turystyczne
- prowadzenia korespondencji, obsługi sprzętu biurowego
Praktyczna nauka zawodu odbywa się w pracowni szkolnej, obiektach hotelarskich na terenie Śląska oraz innych obiektach, w których świadczone są usługi hotelarskie: ośrodkach wypoczynkowych, uzdrowiskach i innych w kraju: nad morzem, w górach oraz za granicą.
Perspektywy zatrudnienia:
- hotele, motele, pensjonaty
- ośrodki wczasowe, schroniska i inne obiekty noclegowe
- ruchoma baza noclegowa: promowa, żeglugowa, kolejowa, lotnicza
- organy administracji samorządowej zajmującej się usługami hotelarskimi, branżowe organizacje i stowarzyszenia
- profesjonalne prowadzenie własnej działalności w zakresie usług hotelarskich
Uwaga!
Uzyskany tytuł technika jest honorowany na terenie całej Unii Europejskiej.
Absolwent może kontynuować naukę w szkole wyższej lub policealnej.